#

Uitgewerkt: Louis van de Werff

Welkom in de rubriek UITGEWERKT waarin we gepensioneerde informaticadocenten interviewen. Onze tweede gast is: Louis van de Werff. Louis van der Werff

Louis van de Werff is sinds 2018 met pensioen. Hij heeft 41 jaar in het onderwijs gewerkt waarvan hij 20 jaar docent informatica is geweest bij het Dr. Knippenbergcollege in Helmond. Het interview is afgenomen door Maarten van Sprang.

De weg tot het pensioen

Wat is de route die je hebt afgelegd tot het pensioen?

“Het is begonnen bij de opleiding voor docent wiskunde. Ik vond het leuk om tijdens wiskunde bezig te zijn met getallen en coderen. Na die studie heb ik heel wat vakken gegeven zoals: wiskunde, economie, tekenen, handvaardigheid onbevoegd, informatiekunde onderbouw, informatica 2e fase en ontwerpen bij technetium. In de jaren 80 kreeg ik een cursus aangeboden voor computer en programmeren op de TU Eindhoven. Daar heb ik veel certificaten gehaald die uiteindelijk nergens bruikbaar waren. Toch heb ik veel geleerd in die tijd wat ik door heb kunnen geven aan de leerlingen.

In 1984 was er een nieuwe computer die mensen ook thuis konden gebruiken genaamd: commodore 64. Ik heb hem toen meteen gekocht met floppydisk en monitor voor 2.500 gulden. Ik heb er alles aan gedaan om genoeg geld te sparen zoals meer lesuren geven in de week. Daarna heb ik een cursus gehad over computers van iemand van de Teleac (televisie academie). Zo is mijn liefde voor computers ontstaan.

In 1989 kwamen er ook computers op school. Daar kregen we dan het vak Informatica voor. Ik was al heel handig met computers omdat ik thuis heel veel heb gesleuteld aan computers. Toen leek het mij een leuk vak om te gaan geven. Dus ik werd docent informatica, maar daar had ik wel een lesmethode voor nodig. Zo ben ik bij Instruct uitgekomen. Ik ken Instruct dus al sinds dat ze een informatica methode hebben. Het was zelfs zo’n nieuw programma dat ik nog opdrachten heb gemaakt voor de methode. Uiteindelijk heb ik 41 jaar met plezier in het onderwijs gewerkt. Daarbij ben ik nooit tegen een burn-out of obstakels aangelopen.”

Vrije tijd

Waar houd je je op dit moment mee bezig?

“Ik ben wel met pensioen alleen zit ik niet stil. Ik doe nog veel met examens zoals: examens nakijken, maken en mondeling afnemen. Daarnaast doe ik ook nog dingen voor de gemeente. Daar ben ik Burger Commissie lid en momenteel lijsttrekker van de lokale partij. Ook heb ik al heel mijn leven lang een passie voor fotograferen. Zo heb ik elk jaar de schoolfoto’s gemaakt. Er zijn ook veel foto’s van mijn collectie te vinden op het internet. Daarnaast heb ik nog een passie voor tekenen die ik weer heb opgepakt toen ‘Project Rembrand’ op tv was. Vandaar dat ik ook even tekendocent ben geweest. Ook check ik nog vaak de TECH info pagina’s van Tweakers.net en nu.nl. Ik vind het leuk om naar te kijken want er zitten altijd weer nieuwe uitdagingen tussen.”

Geniet je van je pensioen?

“Jazeker, ik ga eens in het jaar naar mijn dochter die op Sint-Maarten woont, wat natuurlijk super mooi is. Daarnaast heb ik een chalet in Zeeuws-Vlaanderen waar ik heel het jaar door heen kan. Toch houd ik me vooral bezig met de lokale partij en de staatsexamens. Zo ben ik altijd lekker bezig. Ik houd ook niet van stilzitten.”

Ontwikkelingen

Zijn er veel dingen veranderd door de jaren heen?

“Ja, veel dingen zijn een stuk makkelijker geworden. Ik moest bijvoorbeeld bij mijn eerste computer een cassettebandjes in de pc schuiven om een spelletje of programma te spelen. Nu heb je online diensten waar je met 3 klikken op de knop een spel kan spelen of een serie kan kijken. Daarnaast zie je dat het nu normaal is dat er computers staan in een bibliotheek terwijl je vroeger niet eens een computer thuis had. Al had je wel een computer thuis zoals ik, moest je ook nog is voorzichtig zijn anders deed die het na een dag niet meer. Tenslotte kostte het gewoon veel geld om een computer te hebben en moest je er echt van houden.

De tijd van de computers zijn denk ik wel goed geweest voor de mens want zo leert de mens meer omdat je alles kan opzoeken. Het is nu zelfs zo mooi dat er computers zijn die je mee kan nemen en overal kunt gebruiken. Het is een luxe waar veel mensen gebruik van maken terwijl je helemaal niet door hebt dat het een luxe is omdat iedereen het normaal vindt.”

De relatie met Instruct

Hoelang ken je Instruct?

“Ik ken Instruct al sinds 1998 omdat ze toen actief zijn geworden met het vak informatica. Instruct heeft zelfs nog opdrachten van mij gebruikt die ze in de methode hebben gestopt. Ik heb altijd de methode van Instruct [Fundament Informatica] gebruikt bij het vak informatica. Ik vond het een fijn systeem om mee te werken omdat ik daar de basis mee kon leggen. Ze krijgen zo van alles wat mee en al waren de opdrachten af, verzon ik zelf nog extra opdrachten voor de leerlingen.

Daarnaast vond ik het heel nuttig om naar de bijeenkomsten voor de informatica docenten te komen omdat je dan je collega’s zag. Je had natuurlijk wel collega’s op je school alleen voor informatica heb je meestal maar één docent. Dat komt omdat er geen docenten zijn die het vak beheersen of willen geven. Zo hoorde je op die avonden de problemen die andere ondervonden en je kon je eigen problemen op tafel leggen. Het waren goed georganiseerde avonden waar je altijd nog wat oppikte en met een fijn en leerzaam gevoel naar huis ging. Ik ontvang ook nog de nieuwsbrief die ik graag lees.”

Docent zijn

Hoe was het om docent te zijn?

plus + punten

“Dat ik de kinderen wat leer wat ik vroeger heb geleerd. Ik breng wat over op de leerlingen waar ze hun hele leven wat aan hebben. Het mooist wat ik dan altijd mocht doen is het profielwerkstuk met 6 vwo. Dan denk je hoezo 6 vwo? Nou omdat de leerlingen dan wat maken voor hun examen en zie je het beste van de leerling naar boven komen. Het was voor mij ook mooi om te zien dat er eindelijk na een aantal jaar meer meiden dan jongens voor informatica hebben gekozen. Ik vond het ook heel fijn om te zien dat er steeds meer leerlingen voor (mijn) vak kiezen, het is zelfs zo druk is dat mijn ex-collega nog iemand voor de onderbouw nodig heeft.”

min – punten

“Het vervelendste wat er gebeurde is dat informatica 2e fase werd gekozen als vlucht vak. Dat komt omdat je veel opdrachten moet maken maar weinig toetsen hebt. Er waren dan ook leerlingen bij die dachten: ‘ik doe het wel even’. Voor mij was het dan een gevecht om ze toch gemotiveerd te houden voor het vak. Dat was ook pittig maar uiteindelijk heb ik elk gevecht gewonnen.”

Verandering

Heeft iemand de lessen overgenomen?

“Ik heb 10 jaar geleden iemand (Armand) ontmoet bij de staatsexamens en daar had ik meteen een goeie klik mee. Toevallig gaf hij ook informatica op een school in Venlo. Hij werkte daar als fulltime informatica docent alleen het animo voor informatica was daar niet zo groot. Op de school werd uiteindelijk steeds minder informatica gekozen waardoor Armand weer zijn oude baan moest oppakken als aardrijkskunde docent. Toen heeft Armand mij benaderd en zei: “Als je nog een plek weet waar ik informatica les kan geven hoor ik het van je!” Ik was op dat moment al 65 en vond het een mooie tijd om met pensioen te gaan. Zo heeft Armand mijn baan overgenomen en kon ik van mijn pensioen gaan genieten.”

Ben je altijd de enige docent informatica geweest?

“Ja, ik ben altijd enig docent geweest voor informatica. Ik vond het zo’n leuk vak dat ik het altijd met plezier heb kunnen volhouden. Vandaag de dag heeft Armand wel een docent voor de onderbouw erbij gekregen omdat er steeds meer mensen voor informatica kiezen. Hij merkte dat het te grote klassen waren waardoor er minder werd opgelet en de mensen aan het einde van de methode basiskennis miste.”

Waarom denk je dat er zo weinig docenten zijn voor informatica?

“Toen ik klaar was met studeren op de TU Delft kon ik meteen aan de slag als informaticus in het bedrijfsleven. Daar kon je dan een veel beter salaris verdienen dan in het onderwijs. Het is ook moeilijk om mensen te vinden die überhaupt docent willen worden. Al heb je die gevonden moeten ze ook nog informatica leuk vinden en begrijpen. Ik heb het geluk gehad dat ik al veel van computers afwist omdat ik thuis een computer had. Ook ging ik naar computerbeurzen. Zo heb ik de opleiding informatica docent heel makkelijk behaald, omdat alles gesneden koek was voor mij. Dat komt omdat ik het leuk vond om aan computers te sleutelen. Ik was er elke dag wel mee bezig.”

Lees hier ook het eerste ‘Uitgewerkt’ interview, met Frans Peeters.

Wil je ook in de rubriek ‘Uitgewerkt’, net als Louis van der Werff? Stuur dan een mail naar [email protected] en we nemen contact met je op voor een interview.

Of ben je docent informatica en wil je ook andere docenten ontmoeten op een Informatica Inspiratiedag net als Louis? Meld je dan hier aan.