#

Online verslaving

Online games, TikTok, Instagram en andere social apps kunnen vermaken, informeren en/of ontspannen maar een online verslaving ligt op de loer. Jongeren kunnen een serieuze verslaving ontwikkelen door gebruik van online games en social media. Hoe vermijd je dit en hoe zorg je voor een goede balans tussen de online en offline wereld?

Voorkom een online verslaving

Iedereen zit tegenwoordig op social media of speelt weleens een game. Maar wanneer dit belangrijker wordt dan het offline leven, zoals eten, afspreken met vrienden of naar school gaan, dan spreken we van een online verslaving. Dit houdt in dat je geen controle meer hebt over je eigen digitale gedrag.

Online verslaving

Online Verslaving

Het Klokhuis schenkt in de aflevering ‘Gameverslaving’ aandacht aan de keerzijden van online games en social media. Presentatrice Nienke gaat op bezoek bij Kyo, een jongeman die jarenlang verslaafd is geweest aan gamen, en gaat met hem in gesprek over hoe zijn verslaving eruitzag.

Bekijk hier de aflevering van Het Klokhuis.

Op dinsdag 15 november organiseerden Het Klokhuis en ZB bibliotheek van Zeeland een Klokhuis Meet Up met leerlingen uit groep 7 en 8 om te praten over de verslavende werking van games en social media. Bekijk die uitzending hier.

Mediawijs

De mogelijkheden in de wereld van digitale media zijn eindeloos. Maar er liggen ook gevaren op de loer. Daarom is het essentieel dat jongeren leren omgaan met en zich bewust zijn van de mogelijkheden. Deze vaardigheden leren ze onder andere in het domein Mediawijsheid voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs van DIGIT voor digitale geletterdheid. Dit domein behandelt vraagstukken als onder ander de gevolgen van veilig internet, social media en grensoverschrijdend gedrag.

Meer over digitale geletterdheid DIGIT-po

Meer over digitale geletterdheid DIGIT-vo