#

Mediawijsheid in de praktijk

We maken met z’n allen steeds meer gebruik van media, we kunnen niet meer zonder. Open toegang tot al deze media is helaas niet geheel zonder gevaar. Het is dan ook belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren hoe ze mediawijs worden. Op het Mendelcollege in Haarlem doen ze dit door het geven van mediawijsheid in de praktijk. Hoe ervaren zij dit en wat kunnen andere scholen hiervan leren?

Mediawijsheid in de praktijk

We gaan op bezoek bij het Mendelcollege, een interconfessionele middelbare school in Haarlem. Het college biedt mediawijsheid nu twee jaar aan als apart vak aan brugklassers. Linda Vonhof, onze auteur van het domein mediawijsheid in DIGIT, gaat in gesprek met docenten, schoolleiding en leerlingen om te praten over hun ervaring. Ook geven ze tips aan andere scholen die overwegen aan de slag te gaan met mediawijsheid. Bekijk de video.

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid wordt vaak gebruikt als containerbegrip. Het omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, social media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee moet omgaan. We hanteren de volgende definitie: mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving.

Zoveel scholen, zoveel wensen

Er zijn zoveel manieren om met mediawijsheid aan de slag te gaan. Kies je ervoor om enkel lessen mediawijsheid in bijvoorbeeld de mentorlessen te behandelen of wil je het zelfs als apart vak aanbieden? Je kunt ook kiezen voor een breder vak Digitale Geletterdheid met DIGIT, waar mediawijsheid een onderdeel van uitmaakt. Welke keuze je maakt hangt af van onder andere de beschikbare tijd en middelen. Wij helpen graag met het zoeken naar de aanpak die aansluit op jouw school.

Neem contact op om samen de mogelijkheden te bespreken voor jouw school.

VRIJBLIJVEND ADVIES


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.