#

YouTube-filmpjes krijgen Kijkwijzer

Veel geweld of grove taal in video’s op populaire YouTube-kanalen? Vanaf september 2020 gaat de Kijkwijzer hiervoor waarschuwen. Met de nieuwe wet wil de overheid kinderen beter beschermen. Wie niet aan de Kijkwijzer meewerkt, kan een hoge boete verwachten.

Grotere YouTube kanalen en vloggers krijgen Kijkwijzer

Niet elk filmpje dat op YouTube staat, krijgt een Kijkwijzer. Alleen vloggers met een groot publiek en de grote YouTube-kanalen moeten straks een lijst met vragen over de content invullen. Het ministerie gaat nog precies uitwerken voor welke video’s de Kijkwijzer gaat gelden. Het Commissariaat van de Media gaat erop toezien dat grotere YouTube-kanalen zich aansluiten bij de Kijkwijzer. “Vloggers die hier niet aan voldoen kunnen hoge boetes verwachten”, waarschuwt Slob. Volgens de minister kunnen ouders met een Kijkwijzer beter bepalen of het filmpje wel of niet goed is voor hun kind.

Kijkwijzer.nl

Extra bescherming juist nodig vanaf 10 jaar

Het Nicam ontwikkelt de Kijkwijzer. “Sinds 2001 bestaat die al voor tv en bioscopen. Omdat wij zagen dat mensen en ook kinderen steeds meer video’s via YouTube kijken, hebben we in 2011 al de online kijkwijzer ontwikkeld”, licht Tiffany van Stormbroek van het Nicam toe.

Het Nicam stelt dat de Kijkwijzer erg effectief is omdat de herkenbaarheid hoog is. “Kinderen zijn opgevoed met kijkwijzers. Ze herkennen de icoontjes en ondernemen ook actie. Er worden elke dag zo ontzettend veel filmpjes op YouTube gezet, dat veel ouders het gevoel hebben geen controle te hebben over wat hun kind ziet. Er is al wel YouTube Kids, maar dat is voor de heel jonge kinderen. Juist vanaf 10 jaar is extra bescherming nodig.”


Mogelijk vind je dit interessant: Workshop Mediawijsheid

Workshop DIGIT Mediawijsheid

Hoe mediawijs zijn jouw leerlingen?

Donderdagmiddag 5 maart organiseren we een workshop over het domein Mediawijsheid. Tijdens deze interactieve sessie gaan we meteen aan de slag terwijl we je meenemen in de digitale belevingswereld van jongeren.

Welke trends signaleren we als het gaat om jongeren en hun gebruik van internet, sociale media en games? Wat zeggen de laatste onderzoeken over de relatie tussen digitale media en hun gezondheid, vriendschappen en mentale welbevinden? Onderwerpen als mobieltjes, social influencers, desinformatie en gaming komen aan de orde.

Meld je hier aan voor de workshop Mediawijsheid. De workshop heeft reeds plaatsgevonden.


Vloggers snappen het

Regelmatig liggen YouTubers onder vuur, zoals bijvoorbeeld de twee Nijmeegse studenten die een video plaatsten van een ritje boven op een trein. Dat filmpje was een doorn in het oog van veel ouders. Wat vloggers zelf vinden van de Kijkwijzer? Bekende YouTuber Rutger Vink (ook wel bekend als Furtjuh) is positief. “Hiermee wordt YouTube alleen maar professioneler. Een heel goede zaak.”

Vink is al zo’n acht jaar actief op YouTube en heeft ruim 620.000 abonnees. Een grote schare trouwe jonge fans kijkt elke week uit naar een nieuw filmpje van hun held. “Veel ouders hebben zorgen over de video’s die hun kinderen zien. Ik krijg ook weleens mailtjes van ouders over mijn taalgebruik bijvoorbeeld’, zegt de populaire YouTuber. “Ik ben me ervan bewust dat wij  een voorbeeldfunctie hebben. Ik let op mijn taal, ik zeg hooguit ‘shit’, maar daar blijft het wel bij.”

Bron: RTL Nieuws


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.