#

Nulmetingen: het geheim van effectief en efficiënt lesgeven

‘Oh maar dat kan ik al’ – ’Ja, maar ik nog niet.’ Iedere student is uniek en behoeft specifieke begeleiding. Toch moet je als docent je kostbare aandacht verdelen. Nulmetingen kunnen hierbij helpen. Daarnaast hebben nulmetingen in het onderwijs nog meer voordelen. In dit blog ontdek je het belang van nulmetingen en waarom ze een handig en effectief instrument zijn voor docenten.

Een duidelijk vertrekpunt
Een nulmeting fungeert als het vertrekpunt van de leerreis. Een nulmeting is een initiële beoordeling die wordt uitgevoerd aan het begin van een lesperiode, waardoor je als docent een duidelijk beeld krijgt van de kennis en vaardigheden van je studenten op dat moment. Verschillen tussen studenten worden duidelijk en jij kan als docent de juiste start van je lessen bepalen.

Differentiatie
Met een nulmeting wordt niet alleen het vertrekpunt van je studenten in beeld gebracht. Het geeft ook inzicht in de individuele behoeften van studenten. Dit geeft jou de mogelijkheid om in de klas te differentiëren en rekening te houden met verschillen tussen studenten. Blijkt dat een leerling extra aandacht of uitleg nodig heeft? Dan wordt dat direct duidelijk uit de nulmetingen.

Jouw aandacht is schaarsInstruct - In de klas
Daarnaast heb je als docent natuurlijk niet onbeperkt aandacht te vergeven. Door te identificeren waar elke student staat, kan je meer gerichte ondersteuning bieden en jouw aandacht afstemmen op de unieke behoeften van jouw studenten. Hierdoor kan je jouw lestijd beter indelen en hoef je niet de hele les op je tenen te lopen.

Realistische doelen
Een ander voordeel van nulmetingen is hun rol bij het stellen van realistische doelen. Je kunt op basis van het vertrekpunt doelen formuleren die uitdagend en haalbaar zijn. Dit geeft jou als docent duidelijke richtlijnen voor de inhoud van je lessen. Ook zorgt het voor motivatie in de klas omdat studenten hun eigen leerdoelen beter begrijpen.

Inzicht in de voortgang
Een nulmeting is ook bedoeld om de voortgang van studenten gedurende een periode te monitoren. Je krijgt dus inzicht in de groei van je studenten. Zie je dat een student achterloopt? Dan kan je dat tijdig constateren en direct hulp bieden. Zo weet je zeker dat jouw studenten de beoogde leerresultaten bereiken.

‘Oh maar dat kan ik al’ – ’Ja, maar ik nog niet.’ Iedere student is uniek en behoeft specifieke begeleiding.

Nulmetingen in lesmethoden
In essentie vormen nulmetingen de hoeksteen van een effectief leerproces. Ze bieden een duidelijk startpunt, helpen bij het begrijpen van individuele behoeften, zorgen voor realistische doelen en geven inzicht in de voortgang. Daarom zijn 0-metingen erg belangrijk in het onderwijs en een standaard onderdeel binnen de lesmethoden GRIP Rekenen en FIX Taal.

Wil je weten hoe 0-metingen eruitzien in de praktijk?
Neem dan een kijkje bij GRIP Rekenen en FIX Taal.

GRIP Rekenen  FIX Taal