#

Nieuw: Digitaal Burgerschap in DIGIT-mbo

Instruct gaat aan de slag met het ontwikkelen van lesmateriaal voor Digitaal Burgerschap in de lesmethode DIGIT-mbo. Het digitaal actief, vaardig en weerbaar maken van alle Nederlandse burgers is in een online informatiesamenleving erg belangrijk. Dit geldt ook voor mbo-studenten.

Wat is digitaal burgerschap?

Bij digitaal burgerschap denk je kritisch na over jezelf, de ander en de samenleving. Mbo-studenten moeten over voldoende digitale basiskennis en vaardigheden beschikken om veilig deel te kunnen nemen aan een digitale maatschappij.

Burgerschap gaat onder andere over persoonsvorming en identiteit, wie ben je en hoe moet je je gedragen. Online media speelt hier ook een grote rol. Wat is bijvoorbeeld de invloed van social media op beleidsvorming?

Digitaal burgerschap in DIGIT-mbo

In de nieuwe module in DIGIT-mbo komen thema’s naar voren als:

  • Media en mening (bijvoorbeeld gekleurde media en ongewenst gedrag)
  • Media en maatschappij (bijvoorbeeld mediagebruik om actie te voeren en democratie)
  • Overheid en digitalisering (bijvoorbeeld AVG en je DigiD)
  • Digitale identiteit (bijvoorbeeld netwerken met social media)
  • Digitaal communiceren (bijvoorbeeld de invloed van algoritmes en beïnvloeding)

De nieuwe module is vanaf juli 2022 beschikbaar in de methode DIGIT-

Meeschrijven?

We zijn op zoek naar gepassioneerde docenten die willen meedenken, meeschrijven of feedback geven op deze module. Lijkt het je wat om hieraan mee te werken? Stuur dan een mail o.v.v. Meeschrijven aan Digitaal Burgerschap naar [email protected].

In het basisonderwijs en voortgezet onderwijs

In het nieuwe curriculum krijgt digitaal burgerschap ook een plek. Daarom gaan we ook voor het basis- en voortgezet onderwijs aan de slag met de ontwikkeling van lesmateriaal voor dit onderwerp. Naar verwachting zijn de eerste onderdelen gereed bij de start van het schooljaar 2022-2023.


Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.