#

Digitale zelfredzaamheid met DIGIT-start

NLtraining is succesvol in de wereld van het leren van de Nederlandse taal en integratie. Instruct vindt dat iedereen digitaal vaardig genoeg moet zijn om volwaardig aan de maatschappij deel te kunnen nemen en zet zich daarvoor in. Zodoende ontwikkelden wij samen DIGIT-start Basisniveau 2. (Daarnaast is Basisniveau 1, ontwikkeld in samenwerking met Sagènn, al geruime tijd beschikbaar.)

DIGIT-start besteedt aandacht aan de noodzakelijke digitale basisvaardigheden. Het doel is digitale zelfredzaamheid voor mensen die nooit of nauwelijks met een computer hebben gewerkt.

Ontwikkelkader

De eindtermen van de ‘Regeling digitale vaardigheden educatie 2018’ vormen het kader voor de inhoud van de lesstof. Deze regeling bestaat uit vijf domeinen:

  1. Het gebruik van ICT-systemen
  2. Beveiliging, privacy en gezondheid
  3. Informatie zoeken
  4. Informatie verwerken
  5. Digitaal communiceren

Inhoud en doel

Basisniveau 2 werkt toe naar het ingangsniveau van de opleidingen van het beroepsonderwijs. De eindtermen in de 5 domeinen komen in 7 hoofdstukken aan bod. Daarin gaat het bijvoorbeeld over:

  • Apps gebruiken;
  • Bestanden opslaan, lokaal en in de cloud;
  • Werk zoeken;
  • Sollicitatiebrieven schrijven;
  • Online producten vergelijken en gebruikerservaringen opzoeken;
  • Voorwaarden voor een goede werkplek;
  • Privacy-instellingen social media;
  • Wat deel je wel en wat niet via social media;
  • Presentaties maken;
  • Online reizen boeken en betalen.

Met DIGIT-start werkt de cursist toe naar digitale zelfredzaamheid.

Uitleg met korte video’s

video DIGIT-start werk zoekenElk hoofdstuk start met een inleidende video. Die laat je zien welke vaardigheden in het hoofdstuk geoefend worden en toont het nut ervan. Daarna geeft de cursist aan in welke mate hij/zij denkt deze vaardigheden onder de knie te hebben. Vervolgens reiken video’s de theorie aan, waarna de cursist praktische opdrachten maakt. Tot slot geeft deze opnieuw aan in welke mate hij/zij de vaardigheden nu beheerst. Rechts een voorbeeld van een wat langere video. Hierin krijgt de cursist uitleg over het zoeken van werk via het internet.

Zelfstandig werken en begeleiding

DIGIT-start voor digitale zelfredzaamheid, uitleg woordenDoor de ruim 70 korte video’s die beschikbaar zijn, wordt zo min mogelijk een beroep gedaan op de leesvaardigheid van cursisten. Moeilijke(re) begrippen in de methode worden uitgelegd. De samenstelling van het online materiaal zorgt ervoor dat cursisten er zelfstandig mee kunnen werken.  Klassikale begeleiding heeft echter de voorkeur bij deze doelgroep. Een zeer uitgebreid volgsysteem ondersteunt de begeleider. Het geeft overzicht en inzicht in de voortgang.

Neem een kijkje

Via een online productpresentatie kom je er eenvoudig achter of DIGIT-start bij jouw cursisten past. Zelf rondkijken in een proeflicentie is ook mogelijk.