Wat kost een mbo-student en wat levert deze investering de Nederlandse samenleving op? Uit onderzoek blijkt dat de opbrengst van een mbo’er 3 keer zo hoog is als de investering. In opdracht van beroepsopleider Curio heeft adviesbureau LPBL alle kosten en maatschappelijke baten op een rij gezet.
Het onderwijs levert de samenleving wat op, maar het kost ook wat. Vanaf wanneer is het rendement van een mbo-opleiding na slagen gelijk aan of hoger dan de kosten ervan? Beroepsopleider Curio liet dat uitrekenen. Uit het onderzoek blijkt dat het rendement stijgt naarmate het onderwijsniveau stijgt. De volgende cijfers kwamen onder andere naar voren:
Ook blijkt dat studenten met een startkwalificatie vanaf niveau 2 productiever zijn en meer verdienen dan zonder een kwalificatie. Mbo’ers in het bezit van een diploma leiden tevens tot minder maatschappelijke kosten: er worden minder uitkeringen aangevraagd, er wordt minder beroep gedaan op het Nederlandse zorg- en sociale zekerheidsstelsel. Ook is er minder inzet van politie en justitie vereist. Verder concludeert het onderzoek dat het slagen aan het mbo de kwaliteit van leven vergroot.
Ongeveer 75 procent van de jaarlijks startende mbo-studenten behaalt een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Gemiddeld komt een kwart hiervan uit een risicogezin. De rekensommen tonen aan dat voor deze mbo-studenten de baten 2,8 keer zo hoog liggen als de kosten. De situatie van studenten uit risicogezinnen verbetert helemaal bij het behalen van een mbo-diploma. Bij jongeren uit risicogezinnen worden de baten bij een startkwalificatie – vooral door kostenbesparing – zelfs ingeschat op ongeveer 135.000 euro per student, omdat hiermee een negatief patroon wordt doorbroken.
Feitelijk wordt er dus onder de streep 2,80 euro verdiend voor elke geïnvesteerde euro, een rendement waarvoor iedere aandeelhouder of investeerder zou tekenen. En behalve dat mbo-instellingen verpleegsters, installatiemonteurs, bakkers en loodgieters opleiden – beroepen waaraan een schreeuwend tekort is – houdt de startkwalificatie deze jongeren uit de problemen en krijgen ze een beter leven.
Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings denkt dat de resultaten van het onderzoek in grote lijnen voor heel Nederland opgaan. ,,Het komt misschien arrogant over, maar we wisten allang dat het mbo een succesverhaal is. En nu weten we ook nog dat we effectief en met hoog rendement opleiden.”
Bron: AD.nl
Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Volg ons op Linkedin en Twitter.