#

Van de basis naar digitale zelfredzaamheid

Bijna 4,5 miljoen Nederlanders zijn onvoldoende digivaardig en kunnen hierdoor moeilijk meekomen in onze samenleving. Samen moeten we onze schouders eronder zetten om dit cijfer naar beneden te krijgen. En dat gebeurt gelukkig ook. Zo zijn er veel instellingen, denk aan bibliotheken, buurthuizen en welzijnsorganisaties, die cursussen geven aan digitaal laaggeletterden. Tijdens zo’n cursus leren ze de basis. In dit blog lees je waarom DIGIT-start perfect hier op aansluit en een volgende stap biedt richting een digivaardig bestaan.

Basisvaardigheden

Digivaardig worden begint bij het aanleren van basis-basisvaardigheden: van het leren omgaan met de computer of tablet, en het aan- en uitzetten ervan, tot het werken met het toetsenbord en de muis. Bibliotheken en andere organisaties maken hierbij gebruik van programma’s zoals Klik en Tik. DIGIT-start sluit hier naadloos op aan en helpt de cursist naar het volgende niveau.

Een stapje verder

Ook bij DIGIT-start wordt er eerst gefocust op de basis-basisvaardigheden; een handige en effectieve herhaling voor de cursisten die hier al bekend mee zijn. Daarna gaat DIGIT-start een stapje verder. Zo leren de cursisten teksten maken in Word, digitaal communiceren met Outlook, informatie zoeken via internet en veilig werken in een digitale omgeving. Het uiteindelijke doel: digitale zelfredzaamheid.

Digitale zelfredzaamheid

DIGIT-start van de basis naar digitale zelfredzaamheidDigitale zelfredzaamheid gaat namelijk verder dan weten hoe je om moet gaan met een computer. Cursisten die DIGIT-start succesvol afronden, kunnen zichzelf redden in de digitale samenleving waarin we nu leven. Zo weten ze hoe ze online hun (overheids-)zaken moeten regelen en kunnen ze online-bankieren.

Wat maakt DIGIT-start extra bijzonder?

Naast de inhoudelijke verrijking biedt DIGIT-start ook een gecertificeerd examen aan. Dit examen stelt cursisten in staat om hun verworven digitale vaardigheden te valideren en te certificeren. Een DIGIT-start certificaat op het cv is niet alleen een tastbaar bewijs van hun digitale vaardigheden en kennis, maar is ook een waardevolle opstap naar nieuwe kansen op de arbeidsmarkt of in het onderwijs.

Begeleid jij cursisten op weg naar digitale zelfredzaamheid en ben je benieuwd naar DIGIT-start?

Maak kennis met DIGIT-startMaak online kennis of vraag een DIGIT-start methodepresentatie aan.