Het gebruik van tools in het onderwijs: een sleutel tot leuke en effectieve lessen. Iedereen maakt in zijn dagelijks leven gebruik van tools. Denk aan de wekker die je zet om op tijd op te staan, of de agenda die je gebruikt als geheugensteun voor al je afspraken. Het zijn handige hulpmiddelen die ons leven een stuk makkelijker maken. Ook in het onderwijs kunnen de meest simpele tools een groot verschil maken.
De tijd dat lesmethoden alleen uit een lesboek en schrift bestonden is voorbij. En eigenlijk is dat best wel logisch, want binnen het onderwijs wordt er voortdurend gestreefd naar innovatie en verbetering. Een van die ontwikkelingen is het toenemende gebruik van onderwijstools binnen het klaslokaal. Zoals digiborden, rekenmachines en digitale leeromgevingen.
In dit artikel bespreken we hoe onderwijstools niet alleen de leerervaring van de student verbeteren, maar ook docenten ondersteunen bij het bieden van gepersonaliseerde, effectieve en boeiende lessen.
Het integreren van tools in het onderwijs heeft een directe impact op de studenten. Het biedt de student extra ondersteuning complementair op het standaard lesmateriaal, zoals aanvullende uitleg of passende oefeningen. Tools maken aangeboden leerstof minder abstract, waardoor de relevantie en herkenbaarheid voor de student toeneemt. Een lesmethode met bijpassende tools zorgt tevens voor een interactieve leerervaring, waardoor de student meer afwisseling ervaart en dus langer gemotiveerd en gefocust kan blijven.
In het kort:
Je kunt hieronder verder lezen… of direct een gratis proeflicentie GRIP Rekenen aanvragen!
Natuurlijk is het niet alleen de student die baat heeft bij het gebruik van tools. Docenten worden in gelijke mate ondersteund.
Tools zijn hulpmiddelen en dat woord zegt eigenlijk al genoeg; ze helpen de student. Door het gebruik van tools wordt er dus minder gevraagd van de docenten, waardoor zij zich kunnen focussen op de echt belangrijke zaken. Daarnaast bieden tools ondersteuning bij het overbrengen van de lesstof. Het zijn extra handvatten voor de docent om het lesmateriaal nog beter uit te leggen aan de student. Tools zorgen dus voor ondersteuning, maar ze maken het lesgeven ook leuker en meer divers. In plaats van één ingrediënt heb je de beschikking over verschillende ingrediënten die je kan combineren om tot de perfecte les te komen. Onder tools vallen ook de extra mogelijkheden die een digitale lesmethode te bieden heeft. Het voordeel van een digitale leeromgeving zijn de geavanceerde analyse- en rapportagemogelijkheden om de voortgang van de studenten beter te begrijpen en te begeleiden.
In het kort:
Het integreren van onderwijstools in de les biedt een scala aan voordelen, zowel voor studenten als docenten. Het vergroot niet alleen het leerrendement, maar creëert ook een dynamische leeromgeving die inspeelt op de behoeften van elke student. Ik hoor je denken; ‘Leuk die tools, maar het integreren ervan kost tijd en dat heb ik niet.’ Hoe veel tijd het kost ligt maar net aan de complexiteit van de tool. Het integreren van een digibord in de klas kost meer tijd dan het maken van een simpele Kahoot. Daarom is het goed om te kijken naar eenvoudige tools die een krachtig effect hebben.
Tools binnen lesmethodes
Bij Instruct ontwikkelen we verschillende tools om onze lesmethoden te verbeteren. Verbeteren betekent niet alleen het verrijken van het leerproces maar ook het vereenvoudigen. Neem als voorbeeld de rekenkaarten binnen onze digitale lesmethode GRIP Rekenen voor het mbo . Deze rekenkaarten zijn niet zomaar een rekenhulpje, ze zijn een versterking van de hele leerervaring. Ze zorgen voor zelfvertrouwen in de klas, stimuleren actieve betrokkenheid en vergroten het begrip van het lesmateriaal. Het zijn simpele en handige tools die een groot verschil kunnen maken voor de student én de docent.
Op de hoogte blijven?
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen binnen het onderwijs? Of ben je benieuwd naar onze methodes? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Instruct.