Vanaf schooljaar 2023-2024 heeft de methode Fundament Informatica extra mogelijkheden voor docenten en leerlingen.
Afgelopen jaar is er door ons Fundament team, nog meer dan al gebruikelijk, nagedacht over het overbrengen van de leerstof op leerlingen. De ontwikkeling van de methode Fundament zonder Vakdocent zorgde ervoor dat er op het gebied van docentondersteuning en leerlingbegeleiding meerdere nieuwe onderdelen zijn uitgewerkt. Tijdens het ontwikkelproces realiseerden we ons dat die ondersteuning in een aantal gevallen ook wenselijk of handig is voor de vakdocent. Daarom bieden we een nieuwe leerlinglicentie met extra mogelijkheden aan. En worden daarnaast, vanaf volgend schooljaar, alle leerlinglicenties uitgebreid met een studieplanner die de leerlingen helpt met het navigeren door de lesstof. Als docent kun je zo’n studieplanner eenvoudig samenstellen. Ook worden alle licenties uitgebreid met een toetsmodule. De toetsmodule zorgt ervoor dat je als docent eenvoudig een digitale overhoring over de stof uit het kernprogramma kunt afnemen. Deze toetsen bestaan uit gesloten vragen die geautomatiseerd worden nagekeken. De resultaten zijn terug te vinden in het docentdashboard.
Naar het productoverzicht
In schooljaar 2023-2024 lanceren we een nieuwe leerlinglicentie in Fundament Informatica: Kernprogramma en keuzethema’s PLUS. Hierin is de huidige licentie uitgebreid met honderden uitlegvideo’s. Iedere paragraaf van het kernprogramma wordt ingeleid met een uitlegvideo. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor leerlingen die minder snel door de stof gaan, bij lesuitval of bij extra-vakkers die moeilijk in te roosteren zijn.
In het vergelijkingsdiagram zie je welke onderdelen je per type leerlinglicentie krijgt. Kijk voor meer informatie, waaronder ISBN-nummers en prijzen in het productoverzicht.
Voor de toekomst blijft het ontwikkelteam zich enerzijds richten op ontwikkelingen die de docent kunnen ontzorgen en anderzijds op mogelijkheden om informatica voor leerlingen nog aansprekender te maken. Heb je suggesties? Laat het ons weten via [email protected].
Naar het vergelijkingsdiagramDe tekst van de video vind je hier uitgeschreven:
Wouter Ik ga het vandaag met Adriaan hebben over de nieuwste update voor Fundament. Hey Adriaan, wat heb ik gehoord, krijgen we nieuwe leerlinglicenties bij Fundament?
Adriaan Ja, dat klopt! Met ingang van het schooljaar 2023-2024 is er meer keuze voor een docent. Oorspronkelijk kon je kiezen tussen een licentie voor het kernprogramma, voor het keuzeprogramma, of een combinatie. Dat blijft nog steeds zo. Nieuw in het komende schooljaar is, dat iedereen een digitale studieplanner krijgt. Als docent kun je per week een aantal paragrafen klaarzetten, die de leerlingen moeten doornemen. Zo kunnen ze eenvoudig door de leeromgeving navigeren. En als ze een les missen, weten ze precies wat ze moeten doen. Ook krijgt iedereen toegang tot een online toetsmodule. Daarmee kun je voor het kernprogramma eenvoudig digitale overhoringen klaarzetten voor je leerlingen. Zo’n overhoring bestaat uit gesloten vragen – zoals meerkeuze-, sleep-, volgorde- en aanklikvragen – , die automatisch nagekeken worden. Ideaal om bijvoorbeeld aan het einde van een onderwerp in te zetten, om te zien of je leerlingen de stof beheersen.
Wouter Gaaf, die toetsmodule en nieuwe studieplanner! Dat klinkt erg handig. En ook fijn dat de licenties voor kern, keuze en combi gelijk blijven. Maar, zijn die toetsmodule en studieplanner het enige nieuwe, of is er nog meer?
Adriaan Jazeker, er komt een uitgebreidere leerlinglicentie met naast het lesmateriaal van het kern- en keuzeprogramma, de toetsmodule en de studieplanner, óók uitlegvideo’s bij iedere paragraaf. Het afgelopen jaar hebben we – daar weet jij alles van – hard gewerkt aan de nieuwe methode Fundament zonder Vakdocent. Op deze plek, waar we nu staan, hebben we al meer dan 250 video’s opgenomen! Kies je voor deze leerlinglicentie PLUS, dan krijg je in elke paragraaf in het kernprogramma zo’n uitlegvideo.
Wouter Ja, dat weet ik, die uitlegvideo’s, die hebben we gemaakt voor de methode Fundament zonder Vakdocent. Maar wat als er wél een vakdocent voor de klas staat?
Adriaan Die extra licentie, met de naam “Kernprogramma en keuzethema’s PLUS” bevat dus, naast het lesmateriaal van het kernprogramma, de keuzethema’s, de toetsmodule en de studieplanner, óók de uitlegvideo’s van de methode Fundament zonder Vakdocent! Die uitlegvideo’s kan een leerling bijvoorbeeld gebruiken bij het huiswerk of de voorbereiding van een toets. Of natuurlijk als ‘ie een les gemist heeft vanwege ziekte of een dubbel uur.
Wouter Aha, ik begrijp het! Maar, is de methode ‘Fundament zonder Vakdocent’ dan nu niet overbodig? Nu kan iedereen toch die PLUS licentie gebruiken?
Adriaan Voor vakdocenten is de methode Fundament zonder Vakdocent inderdaad niet nodig. Op scholen zónder vakdocent, die dus wél gebruik maken van de methode Fundament zonder Vakdocent, bieden we ook intensieve begeleiding, ondersteuning bij het maken van een jaarplanning voor leerlingen, en een helpdesk voor inhoudelijke vragen van de leerlingen. Zulke taken worden natuurlijk normaliter door een vakdocent opgepakt.
Wouter Maar stel nu dat ik in mijn klas een aantal leerlingen heb met informatica als extra vak. Ze zijn niet altijd bij mij in de les, omdat ze tegelijk met informatica ook bijvoorbeeld filosofie in hun rooster hebben. Voor hen zouden deze uitlegvideo’s een uitkomst zijn! Moet ik dan voor de hele klas die PLUS licentie aanschaffen?
Adriaan Nee, dat hoeft niet. De licenties zijn per leerling. Je kunt dus voor de leerlingen met een extra vak de PLUS licentie aanschaffen, en voor de andere leerlingen van je klas ‘de gewone’ licentie. Als je de licenties rechtstreeks bij ons bestelt, is dit heel eenvoudig. Als je gebruik maakt van een boekenfonds, dan moet dit wel even goed ingesteld worden. Maar daar kunnen onze adviseurs je bij helpen!
Wouter We hebben nu in korte tijd best veel informatie besproken. Kunnen mensen dit op het gemak nog ergens terug lezen?
Adriaan We hebben een vergelijkingsdiagram gemaakt, waarin alles heel duidelijk in beeld is gebracht. Je ziet de namen van de licenties en welke functionaliteiten hierbij horen. Wil je meer informatie, bijvoorbeeld over de ISBN-nummers en de prijzen, raadpleeg dan ons productoverzicht.
En heb je nog vragen, mail die gerust naar [email protected]!
Naar de video Vraag een proeflicentie aan